Skip to main content
Nieuws

Zomervakantie komt eraan, vergeet de toestemming niet!

By juli 3, 2019No Comments

 

Wanneer u als ouder alleen met uw kind naar het buitenland reist, is daarvoor de toestemming van de andere ouder nodig.

 

Ouders met gezamenlijk gezag over hun kinderen kunnen niet zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland reizen. Ter voorkoming van internationale kinderontvoering, controleert de Koninklijke Marechaussee of ouders die alleen met hun kinderen reizen, daarvoor de toestemming hebben van de andere ouder. Wel of niet (meer) getrouwd, dat maakt niet uit. Zorg er dan ook voor dat u de toestemming kunt aantonen door het getekende toestemmingsformulier reizen met een minderjarige naar het buitenland (PDF, 390 KB) mee te nemen.

Wanneer u alleen het gezag heeft, is toestemming van de andere ouder uiteraard niet nodig, maar is het wel belangrijk dat aan te kunnen tonen. Dit kan door bijvoorbeeld een kopie van de beschikking van de rechtbank mee te nemen of een uittreksel uit het gezagsregister.

Weigert de andere ouder toestemming te geven voor de vakantie, neem dan contact op met een advocaat om in kort geding vervangende toestemming en afgifte van het paspoort aan de voorzieningenrechter te vragen.

Leave a Reply